Tarta to chyba jedno z najprostszych deserów i sposób na upust swojej kreatywności. Uniwersalne ciasto na słodko lub wytrawnie można podawać z milionem wspaniałych dodatków. Chyba nikogo nie zdziwi ze zawsze wybieram ta wersje na słodko :) Przepis na moje idealna kruche ciasto do tarty to:
1,5 szklanki mąki pszennej/ pół kostki masła/ 1 jajko/ 2 łyżki cukru pudru/ 1 łyżeczka cukru wanilinowego/ pół łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią.
Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy schłodzone maslo i siekamy. Drobne kawałki masla muszą zostać obtoczone w mące. Wszystko robimy nozem azeby nie ogrzać masla i nie spowodować jego topnienia. Dodajemy cukry, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe zagniecione ciasto wkładamy do lodówki do schlodzenia na ok 30 min. Po schłodzeniu, wyjmujemy ciasto , wałkujemy i przekładamy do formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i układamy coś cięższego co wytrzyma temperature pieczenia - fasolkę, kamyczki itp. Pieczemy w takiej postaci przez ok 15 min w temp 200 stopni. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze jakieś 5-10 min. I voila!
Pomysł na tartę który Wam dzisiaj prezentuje to tarta z budyniem (śmietankowym lub waniliowym) przygotowanym wg przepisu na opakowaniu. Do tego ulubione owoce i polewamy galaretką przygotowaną w pół porcji zalecanej wody :) Dobór owoców i smaku galaretki jest dowolny!:)
Druga propozycja do tarta z jabłkami. Kruche ciasto można opcjonalnie posmarować powidłem śliwkowym. Kilogram jabłek (lub więcej) obieramy i kroimy w małe kawałeczki. Dodajemy odrobine cukru azeby podczas gotowania puścily sok i ustawiamy na małym palniku. Dusimy z ogromną ilością cynamonu! Jeśli chcecie gładką masę jabłkową polecam ją zblendować, jesli wolicie wieksze kawalki jablek (tak jak ja) to zostawiamy ja w takiej formie jak jest:) Na końcu dekorujemy surowym jabłkiem:)
Dajcie upust swojej kreatywnosci lub po prostu wykorzystajcie sezon na dane owoce:) Jesli jednak dbacie o linie i trzymacie sie dokladnie swojej rozpiski makroskladnikow, polecam zrobic taka tarte np na spodzie z mąki orkiszowej, z budyniem bezglutenowym, z erytrytolem i owocami o niskim indeksie glikemicznym :) Tak jak mowilam wczesniej- bardzo uniwersalny deser!:)
Smacznego! i do usłyszenia:*
Raz zrobiłam tartę czekoladową. Nie wyszła, ale nie poddaję się :D Masz moje słowo, że zrobię taką według twojego przepisu tylko wezmę inne owoce, ponieważ kiwi to nie moja bajka :)
OdpowiedzUsuńczekam na efekty ! <3
UsuńJak to pysznie wygląda *.*
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
Mniam mniam, aż bym zjadła. Szkoda , że przez internet nie można się dzielić , bo z chęcią bym się poczęstowała :( Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTarty to moja pieta Achillesowa - nigdy nie wychodza :P
OdpowiedzUsuń