Jeśli chodzić o biszkopt możecie go upiec sami lub ułożyć na dnie formy gotowe herbatniki lub biszkopty (np. te okrągłe) wyjdzie równie smaczne i jeszcze szybsze w przygotowaniu.
Mój sprawdzony przepis na biszkopt to: 10g masła lub margaryny do pieczenia/ pół szklanki cukru pudru (lub mniej)/ 3 całe jajka/ 3/4 szkl mąki pszennej/ 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jajka ucieramy z maslem lub margaryna, dodajemy same żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka. Obie masy łączymy. Pieczemy ok 20min w temperaturze 180 stopni z funkcją góra- dół.
Przepis na masę: śmietanę kremówkę 500ml ubijam na sztywną pianę. W osobnym naczyniu rozpuszczam dwie galaretki o smaku truskawkowym (w połowie zalecanej porcji wody). Gdy galaretki będą już mocno tężejące łaczę je z ubitą kremówka. Taką masę wylewam na biszkopta (można do mamy powrzucac kawałki owoców).
Gdy masa zastygnie w lodówce, ukladam pokrojone truskawki i zalewam je już 1 tężejącą galaretką truskawkową (przygotowaną tak samo w połowie porcji wody). Najlepiej jak ciacho postoi przez noc w lodowce:) Smakuje najlepiej schłodzone!
Robiłam to ciasto wiele razy na milion sposobow, tak jak tutaj z truskawkami i galaretka truskawkowa/ z jagodami i galaretka jagodowa, z borowka amerykanska, / a nawet z brzoskwiniami z puszki z galaretka truskawkowa. Wszystkie wariacje są przepyszne!
Do uslyszenia:*
od czasu do czasu też lubię zrobić takie ciacho :) zwłaszcza jak jeszcze mamy owoce :D
OdpowiedzUsuńAle kusisz od rana :P
OdpowiedzUsuńAle pyszności <3
OdpowiedzUsuńhttps://rilseee.blogspot.com/2016/07/zycie-poza-swiatem.html