24 lipca 2016

Budyniowiec czyli najprostsze ciasto bez pieczenia

Czym byłaby niedziela bez pysznego ciacha do kawy?:) (Osoby na redukcji łączę się z Wami w bólu:D). Pewnie sobie myślicie bez sensu.. Dieta redukcyjna, a tu takie łakocie. Niestety nie mamy za dużego wpływu na to co nam sprawia radość, co nas interesuje:) Ja uwielbiam siedzieć w kuchni, a przygotowywać desery to już w ogóle inna bajka <3 Dlatego nie mogę z tego zrezygnować :D Po prostu częstuje wszystkich dookoła ażeby deser szybko zniknął a tym samym zrobił miejsce na kolejny:D Każdego dnia ćwiczę silną wolę np. powstrzymując się przed oblizaniem łyżki z masy budyniowej! :D Jeśli jednak wyznajecie zasadę zdrowego odzywiania, jeden kawałeczek ciasta na pewno nie zaszkodzi :)
Tak jak Wam już kiedyś wspominałam, wszystkie przepisy które pojawiają się na blogu są proste, szybkie i nie wymagają dużego nakładu finansowego. Musicie wiedzieć że ja sama nie jestem uzdolniona kulinarnie i wyznaję zasadę że lepiej zrobić coś prostego ale efektownego :) Za to nie rozumiem ludzi którzy twierdzą że nie potrafią gotować. Nie ma takich ludzi:) Po prostu brakuje Wam odpowiednich narzędzi jakimi są banalne przepisy:) Dzisiaj przepis na ciasto. Nazwalam je budyniowiec bo jego głównym składnikiem jest budyń. Jak zwykle każde modyfikacje są dozwolona, a nawet wskazane! Eksperymentujcie:) Jeśli nie macie piekarnika lub po prostu nie wierzycie w swoje umiejętności że nawet biszkopt możecie zepsuc to ten przepis będzie idealny dla Was:) Uwierzcie na słowo mojej mamie że jest bardzo smaczny:) 
Składniki: W zależności od tego jakiej formy użyjecie musicie na oko ocenić ile będzie Wam potrzeba porcji danego składniki. U mnie to wyglądało tak:
ok. 250g herbatników (możecie zrobić z jasnych, albo kupić kakaowe, albo pomieszać dwie wersje:) z tego co widziałam opakowanie takich większych herbatników jest teraz w biedronca za ok, 2.50 tak wiec spodziewajcie sie kolejnych przepisow na spodzie z herbatnikow)/ 1,5l mleka (+ dodatkowa szklanka mleka)/ 4 opakowania budyniu śmietankowego (lub waniliowego lub czekoladowego- wszystko zalezy od was)/ brzoskwinie w puszcze (lub inne owoce np. swieze maliny bylyby tez bardzo smaczne)/ 3/4 szkl cukru/ 1 kostka masła
Lukier: 3/4 szkl. cukru pudru + ok. 3-4 małe łyżeczki wrzątku
Sposób przygotowania: W garczku należy zagotować 1,5l mleka. Dodajemy kostkę masła i cukier. Wszystko podgrzewamy i doprowadzamy do zagotowania. W naczyniu obok wlewamy dodatkową szklanke mleka i rozprowadzamy cztery budynie (najlepiej zeby te budynie byly bez cukru w sobie). Po zagotowaniu sie mleka z maslem i cukrem, wlewamy nasza mase budyniowa i gotujemy kilka minut na malym ogniu. Studzimy cala mase. W miedzy czasie kroimy w dosyc drobna kostkę brzoskwinie z puszki. Po wystygnięciu masy łączymy oba składniki. (Moim pierwszym pomyslem na to ciasto byl budyn malinowy, czyli czysty budyn mieszamy ze zblendowanymi malinami <3).
Jak widać na załączonych obrazkach, formę wykładamy papierem do pieczenia (wystarczy spód) i układamy biszkopty. Wylewamy polowę masy budyniowej, układamy znów herbatniki, druga część budyniu i ostatnia warstwa biszkoptow. Tutaj mozecie kombinowac z herbatnikami. Zostawic wszystkie jasne, zrobic wersje zwykle-kakaowe-zwykle lub pobawic sie i na wierzchu zrobic szachownice!:) 
Na wierzch polewamy ciasto lukrem. Czyli cukier puder (najlepiej przesiać!) zalewamy naszym wrzątkiem. Najlepiej zacząć od jednej łyżeczki, wymieszać, dodać drugą łyżeczkę aż otrzymamy taka gęstą konsystencje (u mnie były to tylko 3 łyżeczki gorącej wody). Polewamy lukrem herbatniki. Równie dobrze możecie opruszyć ciacho cukrem pudrem lub polać roztopioną w gorącej kąpieli czekoladą!:) 
Ciasto koniecznie wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc) ale 2h też wystarczą:) Herbatniki bardzo fajnie zmiękną dzięki masie i można się delektować! :D 




Idealne zimne schłodzone budyniowe ciacho na wysokie temperatury które nam ostatnio towarzyszą:) Jeśli wypróbujecie- koniecznie sie pochwalcie!
Do usłyszenia!:*





6 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie :D I jakie proste do zrobienia ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pysznie wygląda! <3

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. czy zamiast masła mogę dać margarynę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle ze tak. Chociaz masa moze byc troche mniej smaczna orzez to ze margaryna jest niestety gorsza jakościowo od masła :)

      Usuń
  4. Bardzo pomyslowe i proste. Szkoda, ze nie mam dostepu do budyni :P

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu

About Me

Moje zdjęcie
Magda, 23 Mayorka94@gmail.com

Followers