Składniki: Ciasto drożdżowe:
1 kg mąki/ 5 dag drożdży (pół standardowej kostki)/ szklanka mleka/ 6 jaj/ 2 łyżki cukru/ pół kostki roztopionego masła
Nadzienie: gorzka czekolada (po prostu zawijacie pojedyncze kostki)/ marmolada/ powidło/ nutella/ jabłka (np. takie gotowane z cynamonem)
+Cukier puder do posypania lub lukier (pół szkl. cukru pudru/ 2-3 łyżeczki wrzątku)
Sposób przygotowania: Za pomocą miksera ubijam 6 jajek z 2 łyżkami cukru. Następnie dodaje partiami przesianą mąkę, rozpuszczone drożdże w połowie szklanki mleka, roztopione i przestudzone masło i pozostałe mleko. Wyrabiam ręcznie ciasto drożdżowe do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto przekładam do czystego naczynia, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5h).
Gdy ciasto wyrośnie podwajając swoją objętość, wyciągam na stolnicę ok. 1/3 i rozwałkowuję tworząc okrąg. Okrąg dziele na ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę na pół. U podstawy utworzonego prawie 'trojkąta' układam nadzienie i zawijam ku wierzchołkowi. Gotowe rogaliki układam na blachę do pieczenia (zachowując dosyć spore odstępy) i zostawiam jeszcze do wyrośnięcia na ok. 10 min.
Gotowe rogale wkładam do piekarnika na 220 stopni aż do zarumienienia ( ok. 15min) w zależności od tego jak duże są rogaliki.
Rozwałkowując ciasto na stolnicy możecie formować małe rogaliki z małych okręgów lub takie konkretne spore z dużych okręgów. Z wielkości widoczniej na zdjęciu wyszło mi z tej porcji 3-4 blachy :). Rogale można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu kilka dni:).
Do usłyszenia! :*
Wyglądają przepysznie, z chęcią bym wszamała taki rogalik, moze naqet kilka :D
OdpowiedzUsuńMniam chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńMmm, az mi sie zachcialo takiego rogalika z konfitura.
OdpowiedzUsuń