Na wstępie chciałabym od razu powiedzieć że jeśli chodzi o typowe dania z grilla, to moja działka ogranicza się do przygotowania kiełbaski i marynowania mięsa:) Zdecydowanie w przypadku grillowania oddaję te rolę gospodarzowi :)
Pierwszą propozycją na grilla są szaszłyki. Bardzo szybkie w przygotowaniu i zapewne każdemu znane:) Jeśli chodzi o mój pomysł na szaszłyka to są to zawsze warzywa: cebula, pieczarki i papryka. Oprócz tego na wykałaczkę nabijam pokrojoną w plastry kiełbaskę i wędzony boczek w ktory owijam np. pieczarkę:)
Następną propozycją są faszerowane pieczarki (zazwyczaj w supermarketach można znaleźć specjalnie do tego przystosowane olbrzymie pieczary ale nadadzą się też te zwykłe). Pozbywamy się trzonków grzybków i faszerujemy je pokrojonym w kostkę boczkiem. Wszystko posypujemy mozzarellą (Aaaaa ile tłuuuszczu:D)Kolejny pomysł na ucztę grillową są czosnkowe grzanki. Masło w temperaturze pokojowej mieszamy z czosnkiem (świeżym lub granulowanym) i natką pietruszki (świeżą lub suszoną). Taką mieszanką smarujemy kromki chleba lub bagietkę. Jeśli chodzi o mnie, zdecydowanie wolę przygotować grzanki w piekarniku w ilości hurtowej aniżeli bawić się z przekładaniem każdej kromeczki na małym grillu:) Wystarczy 180 stopni i około 15 min:)
Jeśli wyprawiacie grillową ucztę na której będą dzieci to niestety trzeba się z tym liczyć że większość dzieci lubi wybrzydzać:) Dlatego polecam przygotować najprostsze na świecie kanapki z chleba tostowego, szynki i sera żółtego. Oczywiście można pozbyć się dodatkowo skórek chleba dla najmłodszych lub po prostu zostawić:) Takie kanapki również można wrzucić na ruszt i zrobić w ekspresowym tempie tosty :)
Czym byłaby polska uczta bez sałatki z majonezem:) Biorąc pod uwagę jak dużą ilość jedzenia planowałam, postanowiłam ułatwić sobie zadanie i przygotować szybką orzeźwiającą sałatkę:) Gotujemy makaron ryż, kroimy w kosteczkę świeżego ogórka zielonego (bez nasion) i dorzucamy kukurydzę z puszki. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodajemy łyżkę bądź dwie majonezu.
Jeśli chodzi o przystawki (nie z grilla) polecam tortille. Możecie do nich zawinąć dosłownie wszystko. W moim przypadku była to tylko szynka i ser. Taka tortille zawinełam w folie aluminiowa i podgrzałam chwilę w piekarniku (równie dobrze można to zrobić na grillu). Jeśli wolicie na zimno to polecam z serkiem almette śmietankowym i wędzonym łososiem!
Poza świeżą sałatą zielona, tradycyjną z majonezem, pokusiłam się o zrobienie sałatki owocowej:) Sama sałatka to najprostsza rzecz na świecie ale podana w koszu zrobionym po arbuzie robi wrażenie! Nie zapomnijcie tylko dość konkretnie skropić jej sokiem z cytryny (dzięki temu owoce nie zczarnieją):)
Zbliżamy się do ostatniego punktu uczty- czyli drobnych słodkości. Na blogu już pojawił się post jak zrobić szybkie i banalnie proste ciasto z bakaliami. Ostatnio pojawił się przepis na domowe rogaliki drożdżowe. Sernik niestety kupny, ale już wkrótce planuje zrobić własny:)
Oczywiście dobrze sprawdzą się też owoce, a szczególnie winogrono:)
Mam nadzieję że zachęciłam Was chociaż odrobinę do wyprawienia uczty grillowej. Jeśli chodzi o mnie to kocham gotować ale nie dla siebie:) Karmienie ludzi sprawia mi chyba jedną z największych frajd w życiu (pisząc tego posta przygotowuję znów kolację dla całej rodziny):D Jeśli macie jakies swoje sprawdzone pomysly na szybkie dania z grilla to piszcie śmiało w komentarzach!
Do usłyszenia! :*
Uwielbiam te grzanki, o panie, cudowne są :D
OdpowiedzUsuńTen arbuz wygląda mega haha :D
Ale mi narobiłaś ochoty na czosnkowe grzanki <3
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
Ilez tu pysznosci! Ja w tym roku nawet nie mialam kiedy grillowac :(
OdpowiedzUsuńjeszcze nic straconego!:D
UsuńMniam, to wszystko wygląda tak pysznie że narobiłaś mi smaka :D
OdpowiedzUsuńhttp://treamicii.blogspot.com/2016/08/photo-6_20.html