Prezentuje się bardzo okazjonalnie, a przy tym jest bardzo szybka w przygotowaniu:) Zazwyczaj kiedy dodaję przepis na blogu to powracam do niego dopiero po jakimś czasie, ten przepis zagościł bardzo szybko w moim domu:)
Składniki:
masa jabłkowa: 1 kg jabłek (dowolny gatunek)/ cynamon!/
masa budyniowa: 2 budynie waniliowe (lub śmietankowe)/ 3 szklanki mleka / 2 łyżki cukru
ciasto: 1,5 szklanki mąki/ pół szklanki cukru/ łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub cukier wanilinowy)/ 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia/ pół kostki masła (lub margaryny)/ 1 jajko/ 2 łyżki śmietany, 2 łyżki bułki tartej
opcjonalnie: cukier puder/ bita śmietana
Sposób przygotowania: jabłka obieramy ze skórki, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do gara. Podlewamy lekko wrzątkiem ażeby się nie przypaliły, posypujemy cukrem i cynamonem i dusimy do rozpadu i wyparowania wody :)
Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować. W osobnym naczyniu rozpuścić 2 budynie w szklance mleka. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy nasze budynie i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 5 minut).
Ciasto: Suche składniki, czyli przesianą mąke, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę margarynę i za pomocą dłoni rozcieramy ją z mąką (W taki sposób żeby każdy kawałek margaryny był obtoczony w mące). Dodajemy śmietanę i jajko i mieszamy do połączenia składników (na początku polecam widelcem zagnieść wszystko, a potem przejść do robótki ręcznej) :)
To co lubię szczególnie w tym przepisie to brak jakiegokolwiek czasu oczekiwania:) 2/3 przygotowanego ciasta wykładamy na blachę do pieczenia (polecam tortownicę). Najlepiej jest to robić widelcem, ponieważ ciasto strasznie przykleja się do dłoni (pozostałą 1/3 część wkładamy do lodówki). Następnie nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy do piekarnika na 15 min w temp 180 stopni najlepiej z termoobiegiem. Gdy ciasto nam się podpiecze, wysypujemy bułkę tartą i na nią masę jabłkową a następnie budyniową (bułka tarta wsiąknie sok z jabłek). Na sam wierzch rozdrabniamy pozostałą część ciasta tworząc coś na kształt kruszonki:) Całość wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 40-45 min:) I gotowe!
Najlepiej smakuje oczywiscie ciepla w towarzystwie lodów:) Jeśli przestygnie można udekorować ją bitą śmietaną przed podaniem lub cukrem pudrem:) Polecam Wam ogromnie wypróbować ten przepis bo oczywiście nie ma opcji ażeby nie wyszla:)
Do usłyszenia!:)
Niestety nie przepadam za budyniem, pewnie wymyśliłabym inny "wkład" bo ciasto wygląda smacznie. A moze dałabym się rpzekonać co do budyniu :D
OdpowiedzUsuńmozna pominac warstwe z budyniem i zrobic tylko z masa jablkowa:)
UsuńAle mnie naszła chęć na coś słodkiego, dobrze że mam gdzieś ukryte ptasie mleczko, chociaż takie ciacho byłoby lepsze ;)
OdpowiedzUsuńmmmmm... jadłabym :) ale się aktualnie odchudzam :P
OdpowiedzUsuńJak pysznie wygląda! <3
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
Rozplynelam sie! :)
OdpowiedzUsuńMoze chcialabys wziac udzial w akcji na FB Pieczemy jesienny jablecznik?
Moge prosic o link?:)
Usuń