7 października 2016

Szarlotka z budyniem

Jesli mialabym wybrac ulubione ciacho to z pewnością byłaby to szarlotka :) Do tej pory była to szarlotka na kruchym spodzie z dużą ilością cynamonu, puszystą pianą z białek i kruszonką (aż dziwne że jeszcze przepis nie pojawił się na blogu!). Eksperymentowałam też z szybszą wersją http://majorka94.blogspot.com/2014/02/byskawiczna-szarlotka.html aż do teraz, kiedy znalazłam idealny przepis na szarlotke:)
Prezentuje się bardzo okazjonalnie, a przy tym jest bardzo szybka w przygotowaniu:) Zazwyczaj kiedy dodaję przepis na blogu to powracam do niego dopiero po jakimś czasie, ten przepis zagościł bardzo szybko w moim domu:) 

Składniki: 
masa jabłkowa: 1 kg jabłek (dowolny gatunek)/ cynamon!/ 
masa budyniowa: 2 budynie waniliowe (lub śmietankowe)/ 3 szklanki mleka / 2 łyżki cukru
ciasto: 1,5 szklanki mąki/ pół szklanki cukru/ łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub cukier wanilinowy)/ 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia/ pół kostki masła (lub margaryny)/ 1 jajko/ 2 łyżki śmietany, 2 łyżki bułki tartej
opcjonalnie: cukier puder/ bita śmietana 



Sposób przygotowania: jabłka obieramy ze skórki, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do gara. Podlewamy lekko wrzątkiem ażeby się nie przypaliły, posypujemy cukrem i cynamonem i dusimy do rozpadu i wyparowania wody :) 
Masa budyniowa: 2 szklanki mleka zagotować. W osobnym naczyniu rozpuścić 2 budynie w szklance mleka. Kiedy mleko się zagotuje, wlewamy nasze budynie i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 5 minut).
Ciasto: Suche składniki, czyli przesianą mąke, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę margarynę i za pomocą dłoni rozcieramy ją z mąką (W taki sposób żeby każdy kawałek margaryny był obtoczony w mące). Dodajemy śmietanę i jajko i mieszamy do połączenia składników (na początku polecam widelcem zagnieść wszystko, a potem przejść do robótki ręcznej) :) 

To co lubię szczególnie w tym przepisie to brak jakiegokolwiek czasu oczekiwania:) 2/3 przygotowanego ciasta wykładamy na blachę do pieczenia (polecam tortownicę). Najlepiej jest to robić widelcem, ponieważ ciasto strasznie przykleja się do dłoni (pozostałą 1/3 część wkładamy do lodówki). Następnie nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy do piekarnika na 15 min w temp 180 stopni najlepiej z termoobiegiem. Gdy ciasto nam się podpiecze, wysypujemy bułkę tartą i na nią masę jabłkową a następnie budyniową (bułka tarta wsiąknie sok z jabłek). Na sam wierzch rozdrabniamy pozostałą część ciasta tworząc coś na kształt kruszonki:) Całość wkładamy do  piekarnika na 180 stopni na ok. 40-45 min:) I gotowe!

Najlepiej smakuje oczywiscie ciepla w towarzystwie lodów:) Jeśli przestygnie można udekorować ją bitą śmietaną przed podaniem lub cukrem pudrem:) Polecam Wam ogromnie wypróbować ten przepis bo oczywiście nie ma opcji ażeby nie wyszla:) 

Do usłyszenia!:)

7 komentarzy:

  1. Niestety nie przepadam za budyniem, pewnie wymyśliłabym inny "wkład" bo ciasto wygląda smacznie. A moze dałabym się rpzekonać co do budyniu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mozna pominac warstwe z budyniem i zrobic tylko z masa jablkowa:)

      Usuń
  2. Ale mnie naszła chęć na coś słodkiego, dobrze że mam gdzieś ukryte ptasie mleczko, chociaż takie ciacho byłoby lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm... jadłabym :) ale się aktualnie odchudzam :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pysznie wygląda! <3

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozplynelam sie! :)

    Moze chcialabys wziac udzial w akcji na FB Pieczemy jesienny jablecznik?

    OdpowiedzUsuń

Szukaj na tym blogu

About Me

Moje zdjęcie
Magda, 23 Mayorka94@gmail.com

Followers