Domowy chleb bez zakwasu

wtorek, października 25, 2016



Kolejny raz przychodzę do Was z przepisem i kolejny raz jest to przepis na chleb :) Ostatnim razem był to przepis na 100% żytni chleb http://majorka94.blogspot.com/2016/09/przepis-na-chleb-zytni-w-piekarniku.html . Dzisiaj będzie chleb z mąki mieszanej, ale równie prosty w przygotowaniu i nieco lżejszy w swojej formie:) Nie potrzebujemy kilku dni na zrobienie zaczynu, ani maszyny do chleba:)
 Składniki na 2 tradycyjne keksówki :
0.5kg mąki krupczatki / 0.25kg mąki pszennej/ 0.25kg mąki żytniej/ 1 szkl. otrąb pszennych/ 6 łyżek siemienia lnianego / 8 łyżek nasion słonecznika/ 1 opakowanie kminku/ 5 dg drożdży świeżych/ łyżka soli/ łyżka cukru/ 1 litr ciepłej wody

 W dużym naczyniu rozdrabniamy drożdże, zasypujemy solą i cukrem i za pomocą widelca łączymy wszystko razem do momentu w którym drożdże się rozpuszczą. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie mąki i przesiewamy je do naczynia z drożdżami. Dodajemy resztę składników: otręby, siemię lniane, słonecznik, kminek i mieszamy wszystko razem. Dolewamy ciepłą wodę i łączymy razem wszystkie składniki :) Ciasto będzie mieć strasznie kleistą konsystencję:)
 Keksówki natłuszczamy i uzupełniamy do połowy ciastem drożdżowym. Na wierzch możemy udekorować chleb nasionami słonecznika lub kminkiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (grzanie góra dół) i pieczemy nasze chlebki ok. 45-60 minut. Po upieczeniu wyciągamy od razu chleb z foremek i studzimy.


Przepyszny domowy, bez polepszaczy chleb:) Polecam wypróbować :)

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Dwa małe pytanka :) Wyjdą z tego dwa chlebki ? ,,,,Czy można chleb później śmiało zamrozić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak z podanych proporcji wychodzą dwa takie podłużne chlebki ;) wydaje mi sie ze można zamrozić jak każdy chleb :)

      Usuń
  2. Ooooo już zapisuję sobie <3


    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń