22 września 2016

Przepis na chleb żytni w piekarniku


Tak jak obiecałam dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przepisem, a mianowicie na chleb 100% żytni, bez wcześniejszego zakwasu czy jakiego kolwiek czasu oczekiwania :) Wszyscy wiemy że nasz biały polski pszenny chleb to zło. Jeśli zdecydujemy się poszukać ciemnego pieczywa, w 90% okazuje się że w swoim składzie i tak ma mąke pszenną lub tylko udaje ciemne pieczywo poprzez dodanie sztucznych lub naturalnych barwnikow, np. karmelu. 
Od dawna chcialam upiec swoj chleb, ale wiekszosc przepisow wymagała przygotowania wcześniejszego zaczynu lub maszynki do chleba. Ten przepis jest idealny:) Mieszamy składniki i wkładamy do piekarnika!:) 

 Składniki: 1 kg mąki żytnie/ Szklanka otrębów pszennych/ Dodatki w postaci nasion słonecznika, dyni (5-6 łyżek), polecam dodać również ok 3 łyzki siemienia lnianego i nasion sezamu i 1 łyżka soli.
Wszystkie składniki suche łączymy ze sobą. W osobnym naczyniu litr ciepłej wody mieszamy z łyżeczką cukru i 50g kostką drożdży. Tak przygotowane drożdże od razu łączymy z suchymi składnikami. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy nasz chleb ok. 60-70 min.  W tej porcji otrzymałam jedna standardową keksówkę i małą foremkę (ok. pol z tego co na zdjeciu). Chlebek owinięty w bawełnianą ścierkę spokojnie poleży kilka dni:) Jest ciężki i bardzo sycący :) 


Mam nadzieje ze skusicie sie na wykonanie swojego chleba:)
Do uslyszenia!

4 komentarze:

Szukaj na tym blogu

About Me

Moje zdjęcie
Magda, 23 Mayorka94@gmail.com

Followers